E Ticaret Platformları
E ticaret hayatımızın artık bir vazgeçilmezi, eğer sizde E ticaret dünyasına adım atıp ürünlerinizi e ticaret platformları üzerinden satmak istiyorsanız bu platformlar hangileri ve ne tarafınız avantajları nedir size biraz bu konudan bahsedelim.
Sırasıyla Türkiyede en çok tercih edilen b2c e ticaret platformları
- Amazon Türkiye
2020 yılında Türkiyeye giriş yapmasıyla Amazon e ticaret dünyasında büyük yankı uyandırdı ama istatistiklere baktığımızda yerel e ticaret platformları hepsiburada ve trendyol un gerisinde kaldığını görüyoruz. Amazon satıcıdan ziyade tamamen son kullanıcı tarafına diğer yerel platformlara göre daha fazla önem veriyor.
Komisyon oranı = yüzde 5 ile yüzde 24 arasında ürün tipine göre komisyon oranları değişiyor.
- Hepsiburada
Bir diğer yerli e ticaret platformu olan Hepsiburada kullanımı kolay arayüzü ile Türkiyede en çok tercih edilen 2. e ticaret platformu, Hepsiburada, satıcılar için ayrıcalıklı satış politikaları ile her geçen gün büyümeye devam ediyor, sadece 1 yılda 352 milyon tl reklam harcaması yapan hepsiburada.com un komisyon oranları yüzde 5 ile yüzde 25 arasında değişiyor.
- Trendyol
Türkiye’nin tartışmasız e ticaret lideri, alıcı ve satıcıları sunduğu benzersiz satış ve promosyon politikaları ile Türkiye’nin en çok tercih edileni, ama bir nevi sizin kar ortağınız oluyor.
Trendyol komisyon oranları yüzde 3 ile yüzde 25 arasında ürün tipine göre değişkenli gösteriyor.
- N11
Özellikle otomotiv, yedek parça, bilgisayar parçaları ve kırtasiye malzemeleri gibi günlük hayatta heryerden bulamayacağınız ürünleri yüzde 5 yüzde 10 gibi düşük komisyon oranları ile satabileceğiniz n11 de, trendyol ve hepsiburada gibi e ticaret platformlarindan sonra en çok tercih edilen e ticaret platformlarında 3.sirada yer aliyor. Özellikle müşterilerin direkt satıcı ile iletişim kurabilmesi özelliği bu platformu diğerlerinden ayıran önemli bir özellik olarak göze çarpıyor.
- Shopify
Kendi sanal mağazazınızı kiralayabileginiz dünyanın tercih edilen en büyük 2.e ticaret platformu, çalışma prensibi diger e ticaret platformlarına göre daha farklı olan shopify satışlarınızdan komisyon almıyor bunun yerine 2000 tl – 4000 tl gibi aylık kurduğunuz website üzerinden kira alıyor.
- Woocommerce (WordPress)
Profesyonel e ticaret website tasarımı bittikten sonra woocommerce eklentisi ile tüm ürünlerinizi sitenize ekleyip, kurulacak olan sanal pos entegrasyonu sayesinde direkt satışlarınıza kendi websiteniz üzerinden hiç bir platforma komisyon vermeden satışa başlayabilirsiniz, Şuan için woocommerce e ticaret piyasasasının yüzde 20-30 luk kısmına hakim bunun nedeni tasarım ve yazılım tarafında destek almanız gerekecektir.
Sonuç ;
Gördüğünüz gibi birçok e ticaret platformu size kendi yazılımlarını kiraliyor ve ciddi oranda komisyon alıyor. Sanal bir satış mağazası açmak istiyorsunuz neden bu mağaza size olmamalı neden kiraliyorsunuz? Direkt kendi satış mağazanızı açmak varken ki bunun günümüzdeki en sağlıklı yöntemi küçük ve orta ölçekli şirketler yani kobiler için woocommerce olmaktadırlar. Çünkü tamamen sizin kendi mağazanız olacaktır ve 1 defa ödeme yapmanız gerekmektedir.