Facebook Meta’ya dönüşürken geçirmeyi hedeflediği dönüşümün ne kadar toptan olduğunu abartmak zor. İlk zamanlarda icat edildiğinde hizmetin temel anlayışı, sizi çevrenizdeki insanlarla ve dünyayla daha fazla meşgul etmekti. Facebook her zaman takdire şayan bir hedef olarak görülmektedir, Facebook, diğer insanlarla gerçek adın altında gerçek bağlantılar kurmak için tasarlandı. Şimdi bizi gerçek dünyayı terk etmeye ve kendi icat ettiği bir yapıya kaçmaya davet ediyor.
Şimdi, krizdeki bir Facebook’un neo-yeniden yapılandırılmış versiyonu olan Meta, esasen bizi gerçek dünyayı terk etmeye ve kendi icat ettiği bir yapıya kaçmaya davet ediyor. Şirketin Oculus başlığı gibi sürükleyici VR kullanan sanal dünyalar, genel olarak gerçeklikle daha derinden ilgilenmek yerine gerçeklerden kaçmaya yöneliyor. Eminim Meta CEO’su Mark Zuckerberg, bu tür komik alanlarda etkileşime girdiğiniz avatarın/kişilerin zengin insan etkileşimleri sağladığına inanmaktadır, ancak duygusal ve pratik gerçek için oradaki tahmin hakkında şüphelerimiz var. Ve evet, şirketin kullanıcılarının neredeyse tamamı Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın eski dünyasında yaşamaya devam ederken, bu “metaverse” dünyası henüz icat edilmedi. Ancak Zuckerberg’in kesin olarak beyan edilen niyetleri, orijinal vizyonundan neredeyse çapsal bir geri dönüşü temsil ediyor.
Şirket, geçtiğimiz haftalarda borsada başka bir şok edici geri dönüş yaşadı. Doğrudan bu pivottan kaynaklanmasa da, strateji değişikliğini çevreleyen belirsizlik arka planda güçlü bir şekilde beliriyor. Facebook hisse senedi %25 düştü (kaybedilen piyasa değeri olarak 200 milyar dolardan fazla), çoğunlukla Meta daha düşük gelir büyüme oranları öngördü, toplam günlük kullanıcılar biraz azaldı (ilk kez) ve rekabet artıyor. Ancak, Oculus başlığının üretildiği ve yeni başlayan “Horizon Worlds” metaversesini beslediği Meta’nın Reality Labs bölümüne yapılan ağır yatırımdan kaynaklanan 10 milyar dolarlık ağır kayıplarla da karlar iyice azaldı.
Facebook, son aylarda tüketici teknolojisi ve sosyal ağların geleceği hakkında bir anlatı tanımlayarak inanılmaz derecede iyi bir iş çıkardı. Metaverse geleceğinin bariz kaçınılmazlığı, kapsamlı bir endüstri ve basın memesi haline geldi. Ancak bunun temel nedeni, endüstrinin bu gorilin adını değiştirmesidir. Zuckerberg’in zihninde gerçek bir uzun vadeli strateji değişikliğini temsil ettiğinden eminim, ancak değişimin zamanlaması parlak ve başarılı bir taktik hamleydi. Amaçlandığı gibi, muhalif eski çalışan Frances Haugen tarafından yayınlanan Facebook Belgelerinde belgelenen sayısız toplumsal zarardan konuyu uzaklaştırmaya ve değiştirmeye hizmet etti.
Ancak tüm bu saçmalıklara rağmen ve ne kadar büyüleyici görünse de, sosyal medyanın geleceğinin metaverse olduğunu ilan etmek için henüz çok erken. Daha genç, dijital olarak yerli, oyun odaklı varlıklı kullanıcıların bir kısmının, bir meta veri deposu deneyimi buysa, sanal alanlarda avatarlar aracılığıyla giderek daha fazla etkileşime gireceğinden şüphem yok. Burada eğlenceli bir fırsat var, kabul edildi. (Techonomy’nin kendi Robin Raskin’i bu hafta, günümüzün yeni ortaya çıkan metaverse’lerinde yaptığı tuhaf turuyla, zaten mümkün olan bazı eğlencelerin altını çiziyor.)
Ancak, dijital olarak etkileşime giren ve iletişim kuran insanların çoğunluğunun, en azından herhangi bir yakın gelecekte, metaverse tipi bir gerçeklikte bunu yapacağı beklentisi konusunda temkinli ve şüpheci olmak için sayısız neden var. Birincisi, şu ana kadar oyuncular dışındaki insanların bir VR kulaklığı takmak istediklerine dair çok az kanıt var ve hibrit gerçeklikleri deneyimlememizi sağlayan artırılmış gerçeklik kulaklıkları ortaya çıkacak olsa da, bunlar henüz yok denecek kadar az.
Metaversian kaçınılmazlığını ilan ederken dikkatli olmak için bazı diğer nedenler:
Karakter Problemleri
Şimdiye kadar sunduğumuz metaverse, mirasını çizgi roman ve mangadan alıyor. Karikatürümsü, aptalca, hatta estetik olarak gülünç bir yer. Eğlenceli, evet, ama oldukça sınırlı. (Örneğin, bacaksız dolaşmaya ne dersiniz?) Bu estetik, geniş insan kitlesine hitap etmeyecektir. Metaverse’in kitlesel bir çekiciliğe sahip olup olmayacağını bile bilmeye başlamadan önce yeni ve çeşitli estetik ve ortamların ortaya çıkması gerekiyor. Muhtemelen Meta değil, bir şirketin geliştiricilerin kendi ortamlarını oluşturmalarına ve orada ortaya çıkan ekonomilerden yararlanmalarına olanak tanıyan platformlara yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız olacak. İnsanlar hayatlarının önemli bir kısmını sanal bir gerçeklikte yaşayacaklarsa, girip çıkmak için çeşitli ve estetik açıdan sofistike yerlere ihtiyaçları olacak. Bu alanların en azından kısmen gerçek dünyadan inşa edilmesinin daha eğlenceli ve tatmin edici olacağından şüpheleniyorum, bu yüzden Apple’ın görünüşte bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı gözlükler gibi artırılmış gerçeklik araçları daha mütevazı ve umut verici görünüyor. yön. Apple’ın güzel ve çekici bir sanal deneyim yaratma yeteneği konusunda Facebook’tan çok daha iyimserim.
Para nerede?
Meta veri deposunda reklamcılık ve para kazanma boş bir sayfadır. Meta bile, metaverse’de nasıl para kazanacağını henüz tam olarak bilmediğini kabul ediyor. Nasıl kârlı hale geleceği bile belirsizken, endüstrinin temel yönü olarak bir şeye bahse girmek zordur.
Metaverse Zengin Bir Kişinin Oyunu mu?
Sosyal medya küresel bir fenomen ve dünya çapında çok sayıda insan hala çok ucuz akıllı telefonlarla çevrimiçi oluyor. Birçoğu ek ekipman alamayacak. Dolayısıyla, Facebook hizmetinin toplam kullanıcı tabanının kabaca yarısını temsil eden bu yerlerde, yakın zamanda hiçbir metaverse bugünün sosyal medyasının yerini almayacak. İlginç bir şekilde, metaverseler konusunda dünyanın önde gelen uzmanı olarak kabul ettiğim kişi, Second Life’ı on yıldan fazla bir süre önce icat eden Philip Rosedale, özel ekipman ve gözlüklerin gerekli olmaması gerektiğine dair kararlı bir inançla bu platforma geri dönüyor. Haklıysa, bu itiraz tartışmalı olabilir.
Metaverse değişik bir Sapık tür ortaya çıkarabilir ?
Dijital alanlar gerçek dünyaya ne kadar benzerse, insanlar oradaki deneyimlerinin cinsel ve diğer yüksek derecede kişisel etkileşimleri içermesini o kadar çok isteyeceklerdir. Günümüzün metaverse’inin vizyonerlerinin çoğu hazırlıksız ve hatta bundan habersiz görünüyor. Second Life, sanal dünyasındaki etkileşimin çoğunun cinsel rol oynamayı içereceği kaçınılmazlığına yıllar önce teslim oldu. Bu, en azından söylemek gerekirse, Meta’nın yönetme ve denetleme konusunda becerikli olacağı türden bir şey değil.
Facebook/Meta, mevcut metin ve fotoğraf tabanlı alanlarını yönetmede büyük ölçüde etkisiz olduğunu kanıtladı, ancak birçoğunun belirttiği gibi, yönetişimin zorlukları, sürükleyici sanal gerçeklikte muhtemelen çok daha büyük olacaktır. FB’nin sanal dünyalarını nasıl denetleyeceğini hayal ederken iyimser olmak çok zor. Bu genellikle sorumsuz şirket hakkında şu anda bildiğimiz her şeye dayanarak, yanlış bilgi ve nefretin Facebook mavisinde olduğu gibi orada da artması muhtemel.
Sonuç olarak, katılım, kaçıştan daha önemlidir ve teknoloji için daha yüksek bir değer ve istektir. Bu yüzden, Facebook’un isim değişikliğinin ardından metaverse memesinin çok yaygın hale gelmesinden endişeleniyorum. Gelecekte dijital sosyal etkileşimler için neyin mümkün olduğu konusunda hayal gücümüze çok da fazla yer verilmemeli gerçekçi olunmalı.